De Europese Commissie wil de producenten van groenten en fruit die getroffen zijn door de EHEC-crisis financieel vergoeden. Dat heeft een woordvoerster aangekondigd. Het is nog niet duidelijk om hoeveel geld het gaat.



"Morgen is er een speciale zitting van de Europese ministers van Landbouw", zei woordvoerster Pia Ahrenkilde. "Daar zullen we concrete maatregelen voorstellen om de sector te vergoeden". Hoeveel de steun zal bedragen is nog niet duidelijk.

Vanuit verschillende landen was aangedrongen op een Europese tussenkomst, onder meer uit Spanje, Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Ook de Belgische federale minister van Landbouw Sabine Laruelle (MR) is vragende partij voor een financiële compensatie voor de Belgische landbouwers.

"Onze producenten hebben geen enkele fout gemaakt. Ik reken op Europese solidariteit", zo zei Laruelle (foto links) in het radioprogramma La Première op de RTBF.

De minister stelt voor om via het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) fondsen vrij te maken voor het vergoeden van de getroffen landbouwers.
Belga

Volgens Laruelle hebben de Belgische boeren vorige week "twee tot drie miljoen euro" verlies geleden door de EHEC-crisis.

Maandagnamiddag komen de Europese ministers van Gezondheid bijeen over de EHEC-crisis.

(belga)